Varje år räddas tusentals liv över hela världen tack vare snabba ingripanden från vittnen som utför hjärt- och lungräddning (HLR) och använder hjärtstartare. Dessa enkla, men livsviktiga åtgärder kan göra skillnaden mellan liv och död.

Varför är HLR viktigt? När hjärtat plötsligt stannar, slutar det att pumpa blod till kroppens vitala organ, inklusive hjärnan. Varje minut utan blodflöde orsakar skada på hjärnan och minskar chansen att överleva. Genom att utföra HLR kan man cirkulera syrerikt blod till hjärnan och andra organ tills hjärtat kan startas igen.

Vad är en hjärtstartare och hur fungerar den? På entreplan i varje hus finns det en hjärtstartare. En hjärtstartare, även känd som en defibrillator, är en apparat som kan ge hjärtat en elektrisk stöt för att återställa en normal hjärtrytm vid plötsligt hjärtstopp. När hjärtat stannar på grund av en farlig arytm, kan en hjärtstartare effektivt "återstarta" hjärtat genom att återställa dess normala rytm.

Så här använder du en hjärtstartare:

  1. Aktivera enheten. De flesta moderna hjärtstartare kommer med röstguidning som instruerar användaren steg för steg.
  2. Fäst elektroderna. Placera elektrodpadsen på den drabbade personens bar hud, vanligtvis en under högra nyckelbenet och den andra till vänster om bröstbenet, nedanför armhålan.
  3. Steg tillbaka och analysera. Hjärtstartaren kommer att analysera patientens hjärtrytm. Följ instruktionerna noggrant.
  4. Leverera stöt. Om enheten bestämmer att en stöt behövs, kommer den att instruera dig att trycka på chockknappen. Se till att ingen rör den drabbade personen vid detta tillfälle.
  5. Fortsätt med HLR. Efter att ha gett stöten, fortsätt med HLR tills professionell medicinsk hjälp anländer eller tills personen börjar visa tecken på liv.

Du kan lära dig om hur man gör hjärt och lungräddning i denna videon:

Du kan se hur våra hjärtstartare funkar i mer detalj i denna videon: